I løpet av våren og sommeren vil den lille dunken på 40 liter for glass- og metallemballasje bli erstattet med en større dunk på 140 liter. Dette gjelder ikke for de som har hytter. 

- Vi vil starte utkjøring rundt 14.-15 april og begynner med Kjerringøy og Nordsida. Vi vil ta bydel etter bydel og bevege oss ut av byen. Målet er at alle skal ha fått den nye dunken innen utgangen av juni. Blir vi forsinket vil vi fortsette etter ferien.

MEST STILTE SPØRSMÅL


  - Vi ber om at alle er tålmodige og ikke tar kontakt med kundesenteret på forhånd. For her på hjemmesiden vil vi legge ut utførlig informasjon om når vi kjører ut dunkene i de ulike områdene, sier Britt Skjelvan, som er leder for kundesenteret i Iris.
  Den nye dunken har fått lysegrønt lokk i samme farge som det nye symbolet som både avfallsbransjen og produsentene nå har tatt i bruk, og som gjør det enklere å sortere glass- og metallemballasje fra annet avfall.
(Artikkelen fortsetter under tabellen)

Utkjøringsplan for den nye glassdunken
Rekkefølge for utkjøringUtført
KjerringøyJa
NordsiaJa
Nedre og Øvre RønvikJa
Sentrum med Østbyen og VestbyenJa
BodøsjøenJa
Alstad/Jensvoll/GrønnåsenJa
Øvre HunstadJa
Nedre HunstadJa
GalnåsenJa
Mørkved-VikanJa
SoløyvannetJa
TverlandetJa
ValnesfjordJa
Saltstraumen-Gildeskål (Kjøpstad)Ja
StraumøyaJa
Skjerstad og MisværJa

 

Ønske fra kundene

Iris har fått tilbakemeldinger fra mange kunder som ønsker seg større dunk til glass- og metallemballasje.
  - Spesielt i det året vi nå har lagt bak oss med mange på hjemmekontor og ferier i nærområdet, har det vist seg at dunken på 40 liter har vært for liten. En annet viktig grunn til at vi foretar bytte av dunk er å redusere belastningen for våre ansatte, som under tømming på ruter i byen må løfte og tømme på det meste rundt 1000 dunker i løpet av en dag.
 - Dette har blitt en for stor belastning i lengden. Derfor ser vi nå fram til at den lille dunken blir erstattet med dunk på hjul som vil bli tømt med sidearm. Det er et enormt viktig HMS-tiltak hos oss, sier driftsleder Runar Horn i Iris Service.

Positiv tilbakemelding

Selskapet gjennomførte i fjor et prøveprosjekt med 140 liters glass- og metalldunk for 600 husstander på Tverlandet.
  - Tilbakemeldingen fra kundene var udelt positive. Det at de fikk større dunk som ikke ble overfylt, og at også kundene slipper å løfte dunken, men kan trille den ut i veien for tømming, ble veldig godt mottatt. Tømming med bil med sidearm fungerte også utmerket og gir mindre nedknusing, noe som er viktig når glassemballasjen skal gjenvinnes til nytt glass, sier Horn.

Kun stor dunk tømmes

Når kundene til Iris har fått den nye dunken, er det kun den som skal settes fram for tømming. Og fra 1. juli vil det skje hver åttende uke og ikke hver fjerde som i dag.
  - Den lille dunken kan man beholde og for eksempel bruke til oppsamling innomhus eller til andre ting. Men den blir ikke lenger tømt etter at ny dunk er mottatt. Ønsker man ikke lenger å ha den kan den levers inn på våre miljøtorg, forteller Skjelvan.
  - De som deler dunker i dag vil også dele den nye glass- og metalldunken. Der det er flere husstander som deler dunk, vil vi ved behov sette ut flere.

Flere områder vurderes

- I første omgang blir det alle husholdninger i Bodø kommune, noen får husstander i Gildeskål ned til Kjøpstad og Valnesfjord til Røvika i Fauske kommune som får ny dunk i år. I 2022 vil vi fortsette med tettbygde strøk i Fauske. Når de øvrige områdene i Salten vil få større dunk for glass- og metallemballasje er ikke bestemt. Men om noen av våre abonnenter, som bor utenfor de området der dunkene nå blir skiftet ut, ønsker å bytte til en større dunk, er det bare å oppsøke miljøtorget og selv foreta bytte uten kostnader, sier Skjelvan.