Plastemballasje og papp/papir
Papp og papir samt plastemballasje behandles hver for seg i en felles mottakshall.
Hver dag kjører avfallsbiler inn i en svær hall på Vikan hvor plastemballasje, papp og papir blir tømt i ulike båser.
Midt i hallen har Iris installert en presse som har som oppgave å trykke sammen og pakke avfallet i store "terninger" av enten papir eller plast.
Her kan du se hvordan det hele fungerer. Både husholdningsavfall og avfall fra næringslivskundene til Retura Iris leveres til denne hallen:
Både papp, papir og plastemballasje er varer som ulike aktører ønsker å kjøpe av Iris eller som vi må betale for å sende fra oss. Hvor mye avfallet koster bestemmes av hvor mange som ønsker å kjøpe avfallet. Det er med andre ord en egen børs for dette avfallet. Noen ganger er børsen oppe, og da får Iris betalt for papiret vi sender fra oss. Noen ganger er børsen nede og Iris må betale for å sende avfallet til gjenvinning.
Hva skjer med papiret og pappen?
- Blandet papir blir sendt til Nederland med båt for materialgjenvinning
- Papp blir sendt til Sverige for materialgjenvinning
- Drikkekartong går via systemet til Grønt Punkt og fram dem sendes det videre til Fiskeby Board i Norrköping
Papp og papir kan gjenvinnes til nye produkter opptil sju ganger, etter dette er fibrene i papiret blitt så små at de ikke kan bindes opp igjen til nytt papir eller papp.
Et eksempel på papir-produkter som det er vanskelig å lage nytt papir av er glanset julegavepapir. Det er derfor vi hver jul ber folk i Salten om å ikke kaste glanset julegavepapir i papirdunken, men i restavfallet, fordi når det blandes med annet papir ødelegger det rett og slett kvaliteten på papiravfallet.
Hva skjer med plastemballasjen?
Iris har avtale med Grønt Punkt om mottak av plastemballasje. Dette sendes sendes i all hovedsak til et sentralssorteringsanlegg i Nord-Tyskland. Der blir plastemballasjen som er av god nok kvalitet, det vil si at den er ren nok, smeltet og støpt om til plastkuler. Dette er et råstoff man kan lage ny plast av. Grønt Punkt oppgir at omlag 70% av plasten som sendes ut av Norge lar seg gjenvinne til nye produkter.
Les mer om hva som skjer med plastemballasje fra norske husholdninger på nettsidene til Grønt Punkt: Grønt Punkt
Hva er forskjellen på "hardplast" og myk plast?
Mange tenker at det er hvor myk plasten er som avgjør om denne skal sorteres som plastemballasje eller restavfall. Dette er ikke riktig.
Det du må spørre deg om er: er den plasten du skal til å kaste emballasje eller ikke? Hvis det er emballasje, da skal det i sorteres som plastemballasje og hvis ikke så er det restavfall. Plastemballasje skal være merket med et eget symbol som veileder til sortering.
Hva innebærer produsentansvarsordningen i Norge?
Produsentansvarsordninger finnes for mange ulike avfallstyper. Det er ulike selskaper om har ansvaret for de ulike ordningene, som for eksempel Grønt Punkt som Iris Produksjon har avtale med.
Hensikten med ordningen er at produsenter og importører skal ta ansvar for at et produkt de putter på markedet kan gjenvinnes. Det vil si at de betaler en avgift for at produktet kan gjenvinnes når det blir avfall. Produkter som omfattes av denne ordningen inneholder ressurser som norske myndigheter mener er særlig viktig å gjenvinne og/eller miljøgifter vi ønsker å ta ut av kretsløpet:
- Elektronikk
- Emballasje
- Batterier
- Kjøretøy
- Bildekk
- PCB-holdige isolerglassruter
Hvilke produkter som skal være en del av en produsentansvarsordning bestemmes av Klima- og miljødepartementet.