Ryddeaksjonen for 2024 er i gang!
Aksjon Rene Strender er et ryddeprosjekt i regi av Iris og som støttes fullverdig av midler fra Miljødirektoratet.

Slik rydder du en strand

 

1. Hent sekker

Besøk ditt nærmeste miljøtorg og registrer hvilken strand som skal ryddes. Der får du utdelt blanke strandryddesekker som brukes til å samle opp marint avfall.

Meld inn at du har hentet sekker her 

2. Meld inn aksjonen

Du må melde inn aksjonen på  ryddenorge.no slik at det blir dokumentert hvor du har ryddet og at andre kan se hvor det er ryddet. Når du lager en aksjon må du legge ved denne koden/"ryddeknaggen": #IrisSaltenTilskudd2024.  Dette gjør du under punkt 5 "informasjon". Legg gjerne igjen en beskjed i meldingsfunksjonen til aksjonen om hvor avfallet er plassert etter endt aksjon. 

3. Lever avfallet

Du kan velge mellom to måter å levere det marine avfallet til Iris på:

  • Lever strandryddesekker med marint avfall til ditt nærmeste miljøtorg gratis.
    Ta kontakt med en av våre operatører før du leverer avfallet.
     
  • Sett sekkene ved nærmeste kjørbare vei når jobben er gjort, og meld fra til Iris Salten via iris@iris-salten.no. I e-posten trenger du kun å skrive opp hvor avfallet står, hvor mye det dreier seg om (antall sekker) og navnet på aksjonen/omrdådet der har ryddet.
    Obs! Aksjonen må også legges inn i Rydde.

    Kriterier for henting:
  • Vei fram til der sekkene ligger må være kjørbar for lastebil
  • Avfallet må være lagt i de blanke strandryddesekker som du henter på våre miljøtorg
  • Hver sekk må ikke veie mer enn omlag 15 kg
  • Vi henter ikke elektrisk avfall, farlig avfall, batterier
  • Vi henter heller ikke store enheter (eks. bilfelger), da dette vil skade komprimatorbil. Denne typen avfall kan leveres på våre miljøtorg. 

 

Ønsker du å rydde i områder der det ikke er kjørbar vei, som holmer, øyer, halvøyer? Da er det flott om du da tar kontakt med Iris på forhånd slik at vi får avtalt henting av avfallet. 

Vi gjør oppmerksom på at våren og tidlig sommer er hekkeperioder for mange sjøfugler. Vi ber dermed om at man er varsomme og ikke ferdes i områder hvor fugler hekker og forstyrrer dem. 
Miljødirektoratet har satt opp et kart som viser hvor det er ferdselsforbud for å skåne sjøfuglene i perioder hvor de er i full gang med hekking.

Kart for verneområder

 

10.000 kroner til Årets strandrydder

I slutten av oktober hvert år kårer Iris Årets strandrydder. Prisen er på 10.000 kroner.
Det er ikke nødvendigvis den velforening, skoleklasse, båtforening, vennegjeng eller enkeltperson som har ryddet mest som stikker av med prisen. Vi ser også på andre kriterier som engasjement i nærmiljøet, fellesskap og innsats over flere år når vi skal kåre Årets strandrydder.

Mange av våre vakre strender ligger som skjulte diamanter langs kysten. Ikke bare skal vi verne om dem ved å rydde, vi skal også vise de fram i sosiale medier. Derfor oppfordrer vi alle til å ta bilder. Legg bildet ut på Instagram og tagg det med #irissalten. Du kan også sende bildet til kundesenteret iris@iris-salten.no

Lykke til med årets aksjon!