Iris Salten IKS

Administrerende direktør: Leif Magne Hjelseng 
Stiftet: 1993
Antall ansatte i morsselskap: 10
Antall traineer 2011: 2 stk, der begge er tilbudt fast jobb i konsernet 

Iris Salten IKS er eid av Saltens ni kommuner:Beiarn, Bodø, Fauske, Gildeskål, Hamarøy, Meløy, Saltdal, Steigen og Sørfold. Iris Salten er morselskap for fem døtre, der Iris Service AS, Iris Produksjon AS og Iris Retura AS er heleide datterselskaper, og HT Safe AS og Labora AS er deleide datterselskap. Med unntak av Iris Service AS er alle Iris Saltens døtre kommersielle selskaper.

Selskapets visjon: Gjennom samarbeid over kommunegrensene skaper vi bedre offentlige tjenester for innbyggerne i Salten. 
Selskaps forretningside: Utføre offentlige tjenester for eierne sine. 
Selskapets verdier: Solid, nyskapende og effektiv.

Konsernet Iris Salten arbeider innenfor tre ulike akser: Avfallshåndtering, interkommunal utvikling og eierskap.

Avfallshåndtering: Iris Salten skal være Nord-Norges ledende avfallsaktør
Iris Salten har på oppdrag fra sine eierkommuner ansvar for å innhente, transportere, motta og behandler alt husholdningsavfall i Salten. Dette gjøres gjennom Iris Saltens døtre, eller gjennom kjøp fra private entreprenører. Renovasjonsavgiften til husholdningene i Salten dekker de utgifter Iris Salten har til dette arbeidet, samt det meste av utgifter knyttet til avfall privatpersoner leverer til Iris Miljøtorg.

Iris Salten innhenter, mottar og behandler også bedriftsavfall, men da på kommersiell basis, gjennom Iris Retura og Iris Produksjon.

Interkommunal utvikling: Iris Salten - mer enn avfall  
Iris Salten skal være tilrettelegger og pådriver for interkommunalt samarbeid, og i den grad våre eiere ønsker det, skal vi arbeide og tilrettelegge for selskapsorganisering av offentlige tjenester, og bidra til endringer og innovasjon innenfor offentlig og kommunal tjenesteyting. 

Iris Salten er engasjert i en rekke spennende Salten-prosjekter. I 2011 har Iris Salten gitt midler til og hatt prosjektledelsen for et prosjekt med formål å utvikle en felles eiendomsmatrikkel og digitalt planregister for alle kommuner i Salten, samt for fase II for eiendomsprosjektet i Salten. Et eget prosjekt for å se på fremtidig organisering og samarbeid i Salten ble vedtatt igangsatt av Iris Saltens representantskap.

I 2011 ble Iris’ direkte engasjement i nytt energianlegg i Salten avsluttet med et tilsagn fra Enova på 77 millioner kroner til Bodø Energi og 89 millioner kroner til Statskraft. I tillegg har vi vært delaktige i etableringen av Miljø- og klimaforum Salten, i kjølvann av prosjektet med å etablere energi- og klimaplaner for alle kommuner i Salten. Under fanen Samfunnsansvar kan du lese mer om andre prosjekter vi støtter.

Prosjektet Lokal Saltenmatrikkel og digital planregister startet opprinnelig med behovet for å dele matrikkeldata mellom de ni kommunene i Salten og de interkommunale selskapene Salten Brann og Iris Salten. En fri flyt av disse data (GAB og DEC) vil redusere kostnadene ved å anskaffe disse data, kombinert med at de interkommunale selskapene vil levere bedre tjenester for sine eierkommuner.

Under arbeidet ble det avdekket behov for en digitalisering av kommunenes egne operative planer, som vil medføre en betraktelig mer effektiv måte å drive forvaltning av kart og planer. For innbyggerne i Saltenkommunene vil dette medføre større åpenhet og lettere tilgang til kartunderlag gjennom eks internett.

Prosjektet er gjennomført som planlagt med hensyn til installering av ulike programvare som er en forutsetning for denne digitaliseringen. Anbudsprosessen mht digitalisering av kommunenes operative kartplaner, gav prosjektet så gode priser på arbeidet at kommunene fikk redusert sin egenandel med ca 50 prosent. I tillegg kunne Salten Brann og Iris Salten også redusere sine tilskudd til prosjektet.

Kommunene er i disse dager i full gang med å ta digitalt planregister i bruk, noe som vi på sikt vil medføre egen effektivisering, samt at denne type data vil bli lettere tilgjengelig for kommunens innbyggere på internett.

Prosjektets Eiendomsfovaltning i Salten - fase 2 har som målsetting er å fremskaffe et bedre beslutningsgrunnlag for en mer effektiv og oversiktlig eiendomsforvaltning i Salten. I prosjektets første fase, ble det gjennomført en storstilt kartlegging av kommunenes egen bygningsmasse, mht type bygg, teknisk standard, vedlikeholdsbehov, strømforbruk m.m. Et meget godt datagrunnlag er nå fremskaffet i alle kommunene i Salten.

Kravspesifikasjon og utforming av anbud på kjøp av program for forvaltning, drift, vedlikehold og utvikling ble gjort i år. Avgjørelsen på valg av program blir tatt i 2012.

I etterkant av Prosjektet "Energi- og klimaplaner i Salten" (2011) ble nettverket i form av et uformelt "Salten miljø- og klimaforum" videreført for å vedlikeholde kompetansen rundt miljø- og klimaspørsmål. Forumet har hatt fire møter i løpet av året, hvor eksterne fagmiljø/organisasjoner har presentert dagsaktuelle tema for deltakerne (eks vindkraft, vanndirektivet osv). Forumet har en koordinerende funksjon mht miljøfyrtårnsertifisering i medlemskommunene. Iris Salten har sekretariatsfunksjonen i forumet.

Eierskap: Strategisk eierskap og utvikling
Iris skal være en langsiktig eier av kommersiell avfallsvirksomhet, og vi er et naturlig valg som eierselskap for ny selskapsorganisering av offentlige tjenester. Iris har gjennom årene valgt å være deleier/hovedeier i selskaper som ikke er så nært knyttet til avfall, dersom vårt eierskap har vært viktig for tjenesteutøving i kommunene eller distriktsarbeidsplasser i Salten. 

De selskaper dette gjelder har vi bidratt til å videreutvikle. Høsten 2011 meislet styret i Iris Salten ut en mer uttalt strategi for hvordan vi skal forvalte våre eierskap, der det blant annet heter at Iris Salten skal avvikle sitt eierskap i selskaper utenfor sin kjernevirksomhet, dersom Iris Salten ikke kan bidra til å utvikle disse selskapene videre. Strategien slår også fast at med mindre det er av strategisk verdi å være eiere, skal Iris ikke ha eierandeler i selskaper hvor man ikke har innflytelse.

Styret holder fast ved tidligere strategier om at 40% av årsresultat etter skatt skal være konsernmors utbytte fra sine datterselskaper.