Direktørens rapport


2012 var året da planen om etablering av et energianlegg fyrt med restavfall fra Nord Norge, ble lagt i skuffen. 
At det ikke blir noe energianlegg på Burøya er beklagelig. Denne etableringen kunne ført til en merkbar reduksjon i CO2 utslippene i Salten og Bodø. Bodø Energi kunne fått energi til sin fjernvarmesatsning, og Sildoljefabrikken damp til produksjon av fiskemel og fiskeolje, basert på fornybar  energi. 

Det har stor betydning for Iris at restavfallet i uoverskuelig fremtid, skal sendes ut av regionen.  Destinasjonen er langt unna, Umeå eller Trondheim er nærmeste aktuelle anlegg.   For Iris betyr dette at det både miljømessig og kostnadsmessig, blir viktig å redusere mengden restavfall.  Dette kan vi få til gjennom bedre tilrettelegging både hjemme hos den enkelte kunde, og på våre miljøtorg.

Vi må gjøre det enklere og mer naturlig for kundene å sortere ut avfall som kan gå til alternativ anvendelse.
Og alt dette handler om å få enda bedre kommunikasjon med våre kunder, slik at de får med seg at kildesortering er viktig for miljøet, og at det faktisk er med å bidra til at vi har lave renovasjonsgebyrer i regionen. 

For Iris var det helt nødvendig å gå gjennom strategier for avfallsområdet på nytt.   Dette er gjort høsten 2012.  Prosessen er initiert og styrt av styret, og har gitt godt engasjement i hele organisasjonen.  

«IRIS er til for at folk og næringsliv skal bli kvitt avfallet på en enkel, effektiv og miljøvennlig måte, til en rimelig pris».  Dette er essensen i det Iris skal ha fokus på de neste årene.

I 2012 har vi rustet opp miljøtorgene våre på Oppeid og i Misvær.  I 2013 står Furulund i Steigen for tur, og planlegging av bedre tilrettelegging av miljøtorgene på Fauske og Vensmoen vil starte opp.   På slutten av 2012 startet vi også opp planleggingen av ny innsamlingsordning for glass- og metallemballasje. 

I den nye strategien er det et klart mål at vi skal bli bedre på kildesortering.  I dette arbeidet er mer informasjon og kommunikasjon helt vesentlig.  Vi ser at satsing på facebook og bedre hjemmeside gir oss bedre uttelling enn tradisjonelle informasjonskanaler.  Samtidig er Iris-Nytt og avisoppslag viktig for deler av vår kundegruppe.
Det handler om at samme budskap skal ut i flere kanaler. 

De kommersielle bedriftene Iris Produksjon og Retura Iris leverer i 2012 på nytt meget gode resultater.
Siden 2006 har selskapene levert et samlet utbytte på 36,8 mill kroner.   Av dette har 17, 9 mill kroner gått til interkommunale samarbeidsprosjekt i vår region.  For 2012 blir det utbetalt et ekstraordinært utbytte til eierne på 18,7 millioner kroner. 

Iris har som mål å arbeide for mer forpliktende samarbeid over kommunegrensene.  Vi tror at dette fører til bedre tjenester for innbyggerne i vår region, og at det på sikt er best for alle.  Dette er vanskelige prosesser, og vi ser at våre forslag om mer interkommunalt samarbeid ofte ikke er forenlig med ønskene til den enkelte eier og kommune.  Til tross for dette mener jeg det er viktig at vi har denne rollen.  I 2012 har samarbeidsløsninger innenfor Geodata og kommunal eiendom gått over i nye faser, uten tydelig forpliktende samarbeidsløsninger, men med langt bedre tekniske løsninger i kommunene.  Vi i Iris håper at det skapes rom for større interkommunale samarbeidsløsninger de neste årene. 

Innenfor Iris sitt selvkost- og monopolområde, leverer både morselskap og Iris Service betryggende økonomiske resultater for 2012.  For å rette opp selvkostregnskapet overfor våre kunder har styret vedtatt å ikke øke renovasjonsgebyret i 2013, og lagt opp til det samme i økonomiplanen for 2014.  Slik Iris driver i dag, og med planer vi har fremover, vil vi også i årene som kommer ha det laveste renovasjonsgebyret i de tre nordligste fylkene.