Transport


Iris Service henter inn husholdningsavfall i Bodø, Gildeskål og deler av Fauske, mens Retura Iris håndterer avfall fra næringslivet i Salten. Øvrig innhenting av husholdningsavfall i deler av Fauske, Sørfold, Saltdal, Beiarn, Meløy og Misvær/Skjerstad skjer i regi av av SB Transport. I Hamarøy og Steigen er Reno-Vest operatør. I områdene som SB Transport og Reno-Vest er operatører ble det kjørt 282.933 kilometer i 2012.

Bilene til Iris Service og Retura Iris tilbakela en samlet distanse i 2012 på nesten 611.000 kilometer. Det er en nedgang på 9000 kilometer fra 2011.

Iris Service hadde i 2012 11 renovasjonsbiler, og to krokløftbiler som i hovedsak betjener egne mottak. Retura Iris eier ni lastebiler.

Å samle inn avfall krever at vi kjører mye. Iris-selskapene som driver transport, har som mål å redusere utslippene fra bilene, ved stadig å forbedre innsamlingen slik at antall kjørte kilometer reduseres. I tillegg forsøker vi å ha en så ny bilpark som mulig, med modeller som forurenser mindre. Ti av Iris Service sine elleve biler er fire år eller nyere. Den eldste bilen til Retura Iris ble byttet ut i 2012. Alle bilene til selskapet er yngre enn fem år og tilfredstiller Euro 5-krav til utslipp.

I 2012 kjørte Retura Iris inn 20 338 tonn avfall av ulike typer til anlegget på Vikan. Dette er en økning på to prosent fra 2011. I tillegg til egentransport, leier Retura Iris inn transporttjenester fra søsterselskap og eksterne selskaper. Denne andelen utgjorde 27 prosent i fjor.

Alle biler tilhørende Retura Iris ble i 2012 omprofilert og tilpasset Retura-kjedens profil.

Iris Service kjørte inn 13 563 tonn ulike typer husholdningsavfall. Det er en økning på litt over 100 tonn. I tillegg kommer avfall innkjørt av andre operatører.

Figurene til høyre viser hvor mange kilometer bilene fra Iris Service og Retura Iris har kjørt de tre siste årene.

Hele 1558 vogntog med avfall ble fraktet ut av Iris sine anlegg på Vikan og Fauske i fjor. Disse vogntogene forurenser like mye som omtrent 1100 personbiler med en årlig kjørelengde på 12.000 kilometer. I tillegg ble det fraktet elektronisk avfall og metall til Østbø sitt anlegg på Finneid.

De ansatte i Iris Salten disponerer to el-biler som benyttes til alle typer mindre transportoppdrag i nærområdet.