Kvalitet og HMS


Iris-selskapene er ISO-sertifisert etter standardene for miljø, kvalitet og helse og sikkerhet. Dette er standarder som brukes i hele den vestlige verden. At vi følger og oppfyller de internasjonale kravene, er et kvalitetsstempel på hvordan virksomheten drives.

Fokus på kvalitet og forbedring er avgjørende for å kunne yte best mulig tjenester til innbyggerne i Salten. For å forbedre oss, og nå våre mål, gjennomfører vi fortløpende interne kontroller med hovedfokus på kvalitet, miljø, helse og sikkerhet.

Målene vi arbeider etter ble revidert i 2012 og kan deles inn i tre:

  • Kvalitetsmål: Iris skal levere en miljøvennlig, enkel, rimelig og effektiv avfallstjeneste.
  • Miljømål: De miljøpåvirkninger som følger av vår drift og våre løsninger skal ikke påføre neste generasjon økte miljøproblemer.
  • Helse- og sikkerhetsmål: Ingen skal få skader eller helseplager som følge av vår virksomhet.

Medarbeiderne i Iris skal ha et godt fysisk, organisatorisk og psykososialt arbeidsmiljø. Arbeidsoppgaver og ansvarsområder er beskrevet i prosedyrer i kvalitetssystemet Ajour. Her blir avvik registrert og lukket etter at tiltak er iverksatt.

Løpende HMS-arbeid og intern kontroll:
       • Vernerunder og risikovurderinger er gjennomført i alle enheter og avdelinger.
       • AMU-møter og samarbeid med vernetjeneste fungerer godt.
       • Forbedringsarbeid gjennom analyse av avvik skjer løpende.
       • Brannvern har fungert godt ved branntilløp, forårsaket av blant annet farlig avfall i restavfallet.
       • Kompetanse er dokumentert, opplæring og oppfølging av nytilsatte og vikarer er satt i system.

Det er gjennomført førstehjelpskurs med teoretisk og praktisk del for alle ansatte.

Iris-selskapene er tilknyttet godkjent bedriftshelsetjeneste. Det ble i 2012 gjennomført en større arbeidsmiljøkartlegging og helseoppfølging av ansatte. 
Som IA-bedrift har Iris inngått en forpliktende avtale med NAV om å arbeide aktivt for redusert sykefravær, økt aktivitet for personer som faller utenfor arbeidslivet, og å gjennomføre seniortiltak. 

Arbeidstilsynet har ikke gjennomført systemrevisjon i 2012. 
Mattilsynet har hatt ett tilsynsbesøk og systemrevisjon i Iris Produksjon AS . Fokusområde: Biprodukter - komposteringsanlegget. Revisjonen var en oppfølging fra året før, da selskapet ble bedt om å endre rutinene for overvåking og kontroll. Endringer er gjort i tråd med tilsynets varsel.

Iris Salten IKS og de tre datterselskapene Iris Produksjon AS, Iris Service AS og Retura Iris AS, er sertifisert og godkjent etter kravene i de tre internasjonale standardene NS-EN-ISO 14001:4000 (Miljø), NS-EN-ISO 9001:2008: (Kvalitet) og NS-EN-OHSAS 18001:2007: (Helse og sikkerhet).

Alle selskapene gjennomgikk i juni 2012 hovedrevisjon ledet av Teknologisk Institutt Sertifisering AS, og innehar de samme tre  ISO-standarder som tidligere.
Kravene til dokumentasjon av konsernets samlede forbedringsarbeid har økt betraktelig. Ledelse og ansatte deltok i samtaler, intervju, befaringer og gjennomgang av kvalitets- og HMS-system.

Alle enheter revideres internt med fokus på kvalitet, ytre miljø og HMS. Revisjonen har bidratt til økt kvalitetsbevissthet, og mange tiltak og forbedringer. 

To av ni ulykker med personskader er meldt til Politi og Arbeidstilsyn. Tabellen under viser skadeutvikling de siste tre år.

I 2012 hadde vi  brann på deponiet og i sorteringshall. Her er det også registrert tre mindre branntilløp, som ikke fikk utviklet seg grunnet rask reaksjon fra ansatte.

   Oversikt over skader, ulykker og mindre avvik      
Type HMS-avvik 2010 2011 2012 
Ulykke med personskade 3 3 9
Nesten ulykke med personskade 16 20 11
Materiell skade, ingen personskade 40 37 33
Sum 59 60  53