Iris Salten IKS


Administrerende direktør: Leif Magne Hjelseng 

Stiftet: 1993
Antall ansatte i morsselskap: 10

Iris Salten IKS er eid av Saltens ni kommuner:Beiarn, Bodø, Fauske, Gildeskål, Hamarøy, Meløy, Saltdal, Steigen og Sørfold. Iris Salten er morselskap for fem døtre, der Iris Service AS, Iris Produksjon AS og Iris Retura AS er heleide datterselskaper, og HT Safe AS og Labora AS er deleide datterselskap. Med unntak av Iris Service AS er alle Iris Saltens døtre kommersielle selskaper.

Selskapets visjon: Gjennom samarbeid over kommunegrensene skaper vi bedre offentlige tjenester for innbyggerne i Salten. 
Selskaps forretningside: 
Utføre offentlige tjenester for sine eiere. 
Selskapets verdier: Solid, nyskapende og effektiv.

Konsernet Iris Salten IKS arbeider innenfor tre ulike akser: Avfallshåndtering, interkommunal utvikling og eierskap.

Avfallshåndtering
Iris er til for at folk og næringsliv i Salten skal bli kvitt avfallet på en enkel, effektiv og miljøvennlig måte, til en rimelig pris. 
Gjennom samarbeid over kommunegrensene sikres god kvalitet i avfallsbehandlingen i hele regionen. 
Iris skal være en pådriver for et reint Salten, og til økt kunnskap om avfallsbehandling.  
Iris Salten innhenter, mottar og behandler også bedriftsavfall, men da på kommersiell basis, gjennom Iris Retura og Iris Produksjon.

Interkommunal utvikling og samarbeid
Iris Salten skal være initiativtaker og pådriver for samarbeid om offentlig tjenester på tvers av kommunegrensene i Salten.
Iris Salten skal bidra til endringer og innovasjon innenfor offentlig/kommunal tjenesteyting.
Midler fra Iris-fondet er en viktig katalysator for å nå Iris sine mål. Disse midlene skal brukes i prosjekter som faller inn under satsningsområde, og for øvrig i henhold til Kriterier for støtte til interkommunalt samarbeid.

Eierskap
Iris Salten iks er et naturlig valg som eierselskap for nye selskapsorganiseringer av offentlig tjenester.
Iris Salten iks er langsiktig eier i kommersielle avfallsbedrifter.
Eierskap som ikke er innenfor langsiktig kjernevirksomhet kan reduseres eller avvikles når Iris ikke kan bidra til å utvikle disse selskapene videre.
Dersom det ikke er av spesiell strategisk betydning, skal Iris ikke ha eierandeler i selskap hvor man ikke har innflytelse. 
For å sikre og utvide vår virksomhet innenfor avfallsområdet skal Iris ved sine datterselskap utvikle nye forretningsområder, og engasjere seg i andre selskap der dette er formålstjenlig.
Utbyttet fra datterselskap skal normalt utgjøre 40 % av årsresultat etter skatt.
Datterselskapene skal en gang i året rapportere status for strategi, drift, økonomi og hovedfokus til hovedstyret.

Fellesprosjekter
Også i 2012 har Iris vært involvert i en rekke fellesprosjekter. Eiendomsprosjektet, som skal gi kommunene et bedre beslutningsgrunnlag for en mer effektiv og oversiktelig eiendomsforvaltning, gikk over i fase II med blant annet innføring av felles FDVU-system (Forvaltning, Drift,Vedlikehold og Utvikling) for samtlige kommuner bortsett fra Bodø.

Gjennomføringen av prosjektet kom i gang høsten 2012. Leverandør av programvare og opplæring, ble Facilit i Tromsø. I løpet av 2012 er det gjennomført tre fagsamlinger (lunsj til lunsj), med godt oppmøte fra kommunene i Salten.

Prosjektet "Lokal Saltenmatrikkel og digitalt planregister" har som delmål å etablere en lokal database for matrikkeldata for de ni kommunene i Salten. Dette for å lette tilgangen for de interkommunale selskapene til viktige eiendomsdata i Salten (matrikkeldata). Mer effektiv forvaltning av kommunenes geodata er bakgrunnen for det andre delmålet; å digitalisere alle kommunenes egne operative kartplaner. For innbyggerne i Salten-kommunene vil dette medføre større åpenhet og lettere tilgang til kartunderlag gjennom for eksempel internett.

Prosjektet har gjennomført to delkurs, med tema forvaltning og drift av ny kartbaser og kobling til matrikkel. Videre har alle kommunene fått installert programvare for web-løsningen. Forsinkelser fra ekstern leverandør (digitalisering), og kommunenes arbeid med registrering i nytt digitalt planarkiv har medført at dette prosjektet har tatt noe lengre tid enn planlagt. Kostnadsmessig har anbudsrunden vært en suksess, med påfølgende reduksjon i kommunale egenandeler. Prosjektet forventes avsluttet våren 2013.

Renseanlegg
Styret vedtok 22 februar 2012 at sigevannet fra deponiet i Vikan skal renses i henhold til de krav som forurensningsmyndigheten satte allerede i 2009. 

Etter en lang utviklings- og designfase ble arbeidet med renseanlegget iverksatt i august 2012 med å lage tre betongtanker underjordisk, sør for jernbanelinje. Arbeider med denne delen ble avsluttet i desember 2012. Selve renseanlegget er en kombinasjon av ulike rensetrinn og skal rense hele spektret av sigevann. Den underjordiske delen skal være en form for utjevning og biologisk rensetrinn.

I oktober 2012 ble det påbegynt utvikling og bygging av den sentrale delen til renseanlegget – kjemisk og mekanisk rensetrinn - i USA. Dette er en unik løsning som skal leveres som containerløsning i løpet av februar 2013. Samtidig ble det besluttet å bestille et avvanningsanlegg i form av en filterpresse som skal tørke våtslam som produseres under rensing av sigevann.

Renseanlegget skal være i fulldrift innen 15. mars 2013.

Leverandør til Infoland
Fra 9. januar 2012 gikk Iris Salten over til å levere saldooversikter og opplysning om renovasjonsgebyr via Infoland. Dette har medført en merinntekt til renovasjonsordninga for 2012 på 172.000,-. Antall besvarte henvendelser for dette beløpet tilsvarer 863 saker.

Svarfristen for levering gjennom Infoland er 3 dager fra Iris mottar og til sak er ferdig behandlet. Levering gjennom Infoland har medført færre henvendelser til kundesentret. Samtidig er det mulig å få ut gode oversikter over antall forespørsler. Samtlige henvendelser har en elektronisk dokumentasjon både eksternt og internt.

Ny henteordning
Styret vedtok høsten 2012 at vi skulle innføre en ny henteordning for glass- og metallemballasje hos innbyggerne i Salten. Det ble informert om den nye ordningen på tømmekalenderens bakside, i media og vår egen hjemmeside. Den første innkjøringen vil skje i februar 2013.

Energianlegg Salten
Etter 5 års prosjekt, og til frustrasjon for mange i Iris, utsatte Statkraft avgjørelsen om å etablere et forbrenningsanlegg på Burøya til det foreligger en nærmere avklaring om tilstrekkelig fjernvarmeavsetning i Bodø, og sikkerhet knyttet til levering av damp til sildoljefabrikken.

I tillegg brukte Statkraft Varme forholdet til mange pågående prosjekter og lav strømpris som bakgrunn for utsettelsen.  Det er usikkert om arbeidet med forbrenningsanlegg vil komme i gang igjen.

For Iris betyr dette at vi må legge til grunn at alt restavfall i mange år fremover må sendes til forbrenning langt utenfor Salten.  Videre planlegging av våre kildesorteringsløsninger, og tilbud på våre Miljøtorg, vil ha som utgangspunkt å redusere mengden restavfall og øke mengde til gjenvinning. 

Utvidelse av Miljøtorg Oppeid og Misvær
Miljøtorgene våre ble alle etablert på slutten av 1990 tallet.  Siden da er antall besøk tredoblet, og langt flere fraksjoner kan sorteres ut på våre anlegg. Dette stiller krav til at vi utvider og moderniserer anleggene. 

I 2012 ble det gjort utvidelser og forbedringer både i Misvær og på Oppeid.