Mottak


Avfall mottas på mange ulike måter hos Iris. For husholdninger blir det aller meste av avfallet hentet hjemme hos kunde. Avfall kunden ikke kan legge i avfallsdunken hjemme, kan leveres på ett av våre 11 miljøtorg. Med unntak av restavfall kan privatkunder levere alt sitt avfall gratis ved miljøtorgene, og vi blir stadig bedre på å gi kunden mulighet til å sortere og slik få billigere levering. I 2011 har vi gitt våre kunder muligheten til å sortere ut metall i egen container, noe som gir kunden billigere levering på miljøtorg, og oss muligheten til å selge slikt avfall til gjenbruk.
 
Bedrifter leverer også avfall ved våre Miljøtorg. Andelen næringsavfall ved miljøtorgene er svært variabel, med opp mot 50% andel i Meløy, synkende til anslagsvis 10% ved miljøtorgene i Bodø. Næringsavfall behandles av Retura som plasserer containere ute hos kunde, for så å tømme disse ved behov. Slike tjenester kan også kjøpes av privatkunder, eksempelvis ved husoppussing.

Den siste store varianten av mottak av avfall er bedrifter som leverer avfall direkte på Vikan avfallsplass. Dette gjelder blant annet store mengder slam, industriavfall og jordmasser.
 
Med unntak av plast som for hele Iris-konsernet behandles og videresendes av Fauske miljøtorg, og metall og ee-avfall som miljøtorgene avsetter selv, havner alt avfall på Vikan avfallsplass for videre behandling og avsetning. Husholdningsavfall samlet inn i distriktene mellomlagres ved flere av våre miljøtorg, før det fraktes videre til Vikan. Det samme gjelder deler av vårt bedriftsavfall, der Iris Service samler inn på oppdrag fra Iris Retura.