Labora AS

Daglig leder: Rolf Benjaminsen 
Stiftet: 2003
Antall ansatte: 14
Eies av: Iris Salten (98%) Universitetet i Nordland (2%)  

Labora AS er et analyselaboratorium som utfører mikrobiologiske og kjemiske analyser av vann, næringsmidler og fôr, avløpsvann, dusjanlegg og bassenger. I tillegg leverer bedriften konsulenttjenester. Selskapet, som holder til på Alstad i Bodø, har også en egen avdeling som driver fiskehelsetjeneste.

Labora er garantist for rent vann i Salten, men konkurrerer også om oppdrag utenfor regionen. Kundene er spredt fra Vefsn i sør til Skjervøy i nord.

Analysene benyttes for dokumentasjon av produktkvalitet, hygiene og sikkerhet. Selskapet gir også forslag til prøveprogram for bedrifter, tilpasset bedriftens størrelse og produksjonstype.

Labora er medlem i Labforum, en kjede med 25 laboratorier spredt over hele landet.  Dette nettverk gjør Labora til totalleverandør av analyser og laboratorietjenester innen selskapets hovedområder. Selskapet er akkreditert gjennom Norsk Akkreditering.

Alle ansatte i laboratoriet har høyskoleutdannelse, enten som bioingeniører eller kjemiingeniører. Avdeling for fiskehelse består av en veterinær og to fiskehelsebiologer.

Aquakultur-næringen er underlagt et tilsyn med alle faser i produksjonen. Labora utfører en rekke undersøkelser for mange bedrifter. I tillegg gir selskapet råd, utarbeider kurs i fiskehelse, tar på seg konsulentoppdrag, lager risiko- og sårbarhetsanalyser, og forslag til beredskapsplaner for kommunene.  Veterinær Karianne Jakobsen var i 2011 med i et forskningsprosjekt om overvåkning av sykdomstilstand hos oppdrettsfisk, slik at tiltak kan settes inn så tidlig som mulig før fisken viser synlige tegn til sykdom. Dette prosjektet forsetter i 2012.

Labora ble etablert for å videreføre fiskehelsetjenesten og analyselaboratoriet til Næringsmiddeltilsynet i Salten. Kommunene i Salten eide selskapet gjennom Helse- og miljøtilsynet, men i 2010 ble det kommunale eierskapet plassert i Iris Salten IKS.


Kommunene har tilført Labora vel 8,8 millioner kroner i strukturendringstilskudd i perioden 2004 til og med 2009, med en gradvis nedtrapping. I 2004 omsatte hver ansatt i Labora for 400.000 kroner. Tallet for 2011 er over en million kroner. Takket være entusiastiske ansatte har selskapet vært igjennom en vellykket omstilling, og står i dag støtt på egne bein uten tilskudd fra kommunene. Resultatet i 2011 er det beste i Laboras historie.