2014_arsmelding_Prosjekter-2014.jpg

Prosjekter 2014

 

Renseanlegg i Vikan
Fagsjef Robert Tarasz har gjennom et FoU-program over flere år, med hjelp av mekaniker Espen Nystad, utviklet en helt ny og unik rensemetode av sigevannet fra avfallsdeponiet på Vikan. Etter mye prøving og feiling kom anlegget i full drift i 2014. Da renseløsningen ble presentert for media 27. november, uttalte miljøvernsjef Roar Høgsæt hos Fylkesmannen at anlegget er en milepæl.

Anlegget til Iris ble godkjent i 2014 av Fylkesmannen i Nordland, som har slått fast at det er brukt beste praksis for å få til en optimal renseløsning.

Sigevannet havner i et stort utjevningsbasseng på 150 kubikkmeter. Herfra går vannet gjennom ulike prosesser før partiklene tas ut ved hjelp av magnetisme. Slammet som oppstår avvannes. Her samles alle de farlige stoffene. Renseanlegget på Vikan er et pilotanlegg som gjør det mulig for avfallsselskaper å håndtere sigevann fra deponi på en forsvarlig måte. Kostnadene til forskning og utvikling ligger på rundt fire millioner kroner. I tillegg kommer prisen på selve anlegget som er rundt fem millioner kroner. Mivanor (se 2.10.) leverer nå renseanlegg med denne teknologien til flere avfallsanlegg i Nordland. 

Under gitte forhold vil utslipp av uorganiske næringsstoffer som fosfor og nitrogen reduseres med 50 prosent. Utslipp av organiske stoffer som tungt nedbrytbare miljøgifter reduseres med 50-70 prosent. Utslipp av metaller som kadmium og kobber reduseres med hele 99 prosent, nikkel med 20 prosent og mangan, sink, kvikksølv og bly med 70-90 prosent.

Aksjon reine strender
For andre året har Iris kåret «Årets strandrydder» i Salten. I 2013 ble det 5. klasse ved Rognan barneskole, i 2014 ble det Helle Aune Larssen fra Bodø. Hun samlet alene 116 sekker med avfall fra strendene på Helligvær. 

For alle Iris-selskaper et mottoet «Et reint Salten». Det er ingen tvil at vårt bidrag med å holde strendene i vår region fri for avfall er populært. Siden vi startet ordningen i 2011 har vi fått inn 65.000 kilo avfall, eller fem-seks fulle vogntog.
I 2014 mottok vi nesten 1200 gule sekker fra 60 ulike ryddegjenger i åtte av Saltens ni kommuner.
Vi oppfordrer folk i Salten, og da spesielt skoleklasser, til å rydde, så henter vi de gule sekkene på avtalt sted. I 2014 var det en skoleklasse på Tverlandet som sparket i gang aksjonen. I løpet av våren og sommeren var vi innom nesten 70 ulike steder hvor gule sekker ventet på oss. 11 skoleklasser deltok i aksjonen i 2014. Fotokonkurransen på Facebook ble vunnet av Mørsvik oppvekstsenter.

Aksjonen ble omtalt på våre side på Facebook, og web, der vi ukentlig presenterte statistikk. Vi kjørte kampanjeannonser på papir i AN, Saltenposten og Lokalavis Nord-Salten og web-annonser i an.no.
Også i 2014 har vi hatt et godt samarbeid med Bodø Havn. Vi har også støttet transport av avfall gjort av velforeninger fra øyer inn til fastlandet.

I og med at vi fikk reduserte kostander i forhold til budsjett, ble støtten fra Nordland fylkeskommune redusert fra 150.000 kroner til 106.710 kroner. Pengene ble brukt til kommunikasjonsbistand og økt markedsføring.

Aksjon rene strender 2011  2012 2013 2014
Antall sekker inn til Iris  267 2671 1250 1200
Vekt i kilo 3204 32.046 15.000 15.000
Antall ordrer behandlet  17 108 59 60


Ny hjemmeside
Utviklingen i den digitale verden skjer med stor fart. I desember 2011 lanserte vi ny hjemmeside. Da forutså vi ikke den raske endringen i bruk av smarttelefoner og nettbrett på Internett. Dette markedet har tatt helt av, derfor endret vi vår hjemmeside i 2014 og gjorde den responsiv. Det vil si at den er tilpasset alle typer dataverktøy og endrer seg etter størrelsen på skjermen. 

Målinger gjennom Google Analytics viser at over 50 prosent av alle som er inne på vår hjemmeside bruker nettbrett og smarttelefoner.
Vi har ryddet opp i sidestrukturen, fjernet en del sider og slått noen sammen.
Vi har videre endret designet og gjort hjemmesiden mer brukervennlig. Mange bilder er byttet ut. Det ble også gjort plass til et eget felt for driftsmeldinger.
Den nye hjemmesiden er også tilrettelagt for svaksynte. Den ble lansert 23. mai.
Endringene ble gjort i samarbeid med Riktig Spor og IST som leverer plattformen Neted.
Styret i Iris Salten vedtok høsten 2014 mer åpenhet i Iris Salten og at sakspapirer til styremøtene og møtene i representantskapet, og protokollen fra møtene, skal legges ut på hjemmesiden. De er plassert under fanen OM IRIS/Iris Salten/styret, OM IRIS/Iris Salten/representantskapet.

Skrotfunn
Facebook er en viktig for å nå våre kunder med rask informasjon. Vi hadde som mål å få 5000 tilhengere i 2014. Det passerte vi 9. november. Det mest populære innslaget på vår Facebook-side er uten tvil «Skrotfunn». Den store aktiviteten med likes og kommentarer til Skrotfunnene, har bidratt til at vi i perioder har hatt enormt stor rekkevidde på våre innlegg. 

Skrotfunn er ikke bare en Facebook-aktivitet. Stadig flere av våre ansatte er nå oppmerksom på hva som kommer inn av avfall, og som kan ha en verdi for andre. Uten ivrige «Skrotnisser» på våre miljøtorg ville vi aldri hatt så stor respons på Facebook.
Vi har publisert 68 skrotfunn i 2014. Det laveste antall kommentarer, det vil si personer som skrev en kommentar på postingen om at de vil være med i trekningen, var 33. «All time high» ble det med hvit gyngestol der hele 1504 personer viste sin interesse. Dette er et enormt tall som faktisk ga oss en rekkevidde på Facebook på over 34.000 personer uten av vi brukte penger på annonsering!

Bleier over i restavfall
Sommeren 2013 var ti familier i Bodø med i et større bleie-prosjekt i regi av Helse- og miljøtilsyn Salten. Familiene ble tett fulgt opp etter at de endret kildesorteringen og kastet bleiene i restavfallsdunken i stedet for matavfallet. Tilsynet konkluderte med at bleier i restavfallet, som tømmes en gang i måneden, ikke representerer noen forverring av lukt. Derfor vedtok styret i Iris Salten IKS at kildesorteringen av bleier skulle endres fra 1. april 2014.

Dette medførte at en god del småbarnsfamilier i en periode måtte opp en dunkstørrelse. For å imøtekomme denne endringen ble gebyret på 350 liters dunk redusert med nesten 1000 kroner i året.
Vi gjennomførte en større annonsekampanje i mars på an.no/mobil for å informere om endringen. Videre har vi informert kundene både på hjemmesiden og på Facebook, der det også er blitt svart på spørsmål.
Mange småbarnsforeldre har i utgangspunktet vært negative til en endring så har påført ekstra kostnader, men når vi har forklart hvorfor har vi blitt møtt stor forståelse.

Våren 2015 skal vi foreta en gjennomgang av matavfallet som tippes i komposthallen for å få eksakt informasjon om det fortsatt kastes bleier i matavfallet og eventuelt hvor mye.

Kundeundersøkelse
Fra midten av desember i 2013 og fram til 15. februar 2014 gjennomførte vi en stor undersøkelse om hvor godt fornøyd våre husholdningskunder er med tjenestene vi i Iris Salten leverer. 1331 personer gikk aktivt inn på Quest back-skjemaet og ga oss verdifulle svar. Av disse var 814 fra Bodø. Resten var fordelt på de øvrige kommunene med 27 i Steigen og Beiarn som laveste tall.
Deltakerne klikket seg inn på skjemaet via web-annonser på an.no, vår egen Facebook-side og hjemmeside.

Hele 91,2 prosent av de som ga svar var svært fornøyd eller fornøyd med renovasjonsordningen til Iris for deres bolig. For henting av de ulike fraksjonene var tallet:

• Restavfall 85,1 %
• Matavfall 91,7 %
• Papir 88,5 %
• Glass og metall 70,0 %
• Plast 66,0 %

Vi fikk svar på spørsmål om matavfallsposer, om avfallsbeholdere, sortering, om hvor kundene kaster sine batterier, om kvaliteten på hjemmesiden og Facebook-siden, om innholdet i Iris Nytt, om hvor kundene leverer klær, farlig avfall for å nevne noe.
Vi spurte også om kundene var villig til å betale 150 kroner ekstra per år for å få hentet glass/metall- og plastemballasje hver fjerde uke, framfor hver 8. uke som i dag?
Her svarte 29,4 % ja, 51,8 % nei og 18,8 % vet ikke.

Vi spurte også om hvor fornøyd kundene er med våre miljøtorg, har svarte 92,9 prosent av de var svært fornøyd eller fornøyd.
Det er tydelig at Iris blir lagt merke til i ulike kanaler, for 66,6 prosent har sett avisartikler om Iris, 58,2 prosent har lagt merke til annonser i papiravis, mens bare 27,0 prosent har sett annonser på nettaviser.
51,3 prosent har lagt merke til Iris sin hjemmeside og 67,2 prosent til vår Facebook-side, og 57,3 prosent Iris Nytt.

Det er ikke alltid like enkelt å forstå svarene, for mens 51,3 prosent har lagt merke til iris sin hjemmeside, svarte 56,2 prosent at de hadde besøkt den. Hele 90,7 svarer at hjemmesiden er svært bra eller bra.
Kundeundersøkelsen ga oss mange direkte kommentarer i tillegg til svarene på spørsmålene. Alle kommentarene er gjennomgått, systematisert og brukt i vårt arbeid med å forbedre alle våre tjenester.

Byggeprosjektene på Vikan
Tre store byggeprosjekter på Vikan ble påbegynt i 2014. Utvidelse og ombygging av papirsorteringshallen med tak over asfaltert område mellom eksisterende bygg og papirlager, nytt bygg for mellomlagring av farlig avfall, og utvidelse av administrasjonslokalene med et nytt bygg (Campus Vikan). 

Moldjord Bygg og Anlegg AS ble valgt som totalentreprenør for utbygging av papirsorteringsanlegget. Kostnadene for dette prosjektet er satt til 10,8 millioner kroner.
Moldjord Bygg og Anlegg AS ble også valgt som totalentreprenør for nytt bygg farlig avfall. Her er kostnadene 10,6 millioner kroner.
Fauskebygg AS ble valgt som totalentreprenør for Campus Vikan med en kostnadsramme på 28,2 millioner kroner.
Campus Vikan blir tilknyttet eksisterende administrasjonsbygg med lukket gangbro. Det vil bli etablert garderober på bakkenivå og kontorer i tre etasjer.
Alle prosjektene vil bli ferdigstilt i 2015.

Iris Miljøtorg Furulund
En regnfull desemberdag i 2014 ble Nye Iris Miljøtorg Furulund offisielt åpnet. Miljøtorget er oppgradert for 4,5 millioner kroner.
Uteområdet er utvidet, noe som gjør trafikkavviklingen enklere. Videre er det satt opp et eget bygg for mottak av elektronikk, klær og farlig avfall. Det er også investert i en egen restavfalls-komprimator til rundt 900.000 kroner, som vil bidra til at transporten av restavfall mellom Furulund og Vikan reduseres med 50 prosent.
Miljøtorg Furulund er blitt et moderne anlegg tilpasset kundenes behov. Målsettingen til Iris er at det skal være enkelt for innbyggerne i Salten å kvitte seg med avfallet. Derfor gjøres det store endringer med bedre tilrettelegging for kundene på alle miljøtorgene i Salten.
Endringene som er gjort på Iris Miljøtorg Furulund er blitt meget godt mottatt av kundene.
- Det har alltid vært god service her, men nå er det også blitt langt bedre plass som gjør det mulig for flere å levere avfall samtidig. Det gir mindre kø og raskere levering, var kommentaren fra gårdbruker Fred Hansen, som var den første til å ta i bruk den nye komprimatoren.

Etablering av Mivanor
Miljøteknisk rådgivning og etablering av renseanlegg ble høsten 2014 skilt ut fra Iris Produksjon AS og etablert i et eget selskap 100 prosent eid av Iris Salten. Det nye selskapet fikk navnet Mivanor, og har to ansatte i tillegg til utleid daglig ledelse fra Iris Salten.
Mivanor er et resultat av målbevisst forskning, utvikling og salg av tjenester i Iris Produksjon. Selskapet har utviklet et unikt anlegg for rensing av sigevann, som flere avfallsanlegg i Nordland nå har kjøpt. I tillegg til vannrensing tilbyr Mivanor miljøkartlegging av forurenset grunn, miljøsanering/byggsanering og sikkerhetsrådgivning innen farlig avfall.
Mivanor er et rent kommersielt selskap som tilbyr sine tjenester i hele landet.