Nofir AS

Daglig leder: Øistein Aleksandersen 
Stiftet: 2008
Antall ansatte: 2
Eies av: Iris Produksjon AS 35,55%, Meløy Notbøteri AS 24,43%, Lofoten Avfallselskap 16,68%, Meløy Næringsutvikling 12,22%, Sørheim Holding 5,56%, Egersund Group 5,56% 

Plastbaserte redskaper har i flere år vært en hodepine både for avfallsbransjen og fiskerinæringen. Iris tok tak i problemstillingen i 2008 og etablerte selskapet Norsk Fiskeriretur AS i samarbeid med Meløy Notbøteri og Meløy Næringsutvikling. Senere er flere eiere blitt med i selskapet.

Norsk Fiskeriretur AS (Nofir) har etablert et landsdekkende retursystem for kasserte fiskeri- og oppdrettsredskaper. I tillegg til økonomiske besparelser for bransjene, har miljøaspektet stått sentralt i arbeidet med å finne gode løsninger. Ved gjenvinning av plast spares miljøet for klimautslipp, samtidig som man sikrer at avfallet ikke kommer på avveie. Spesielt viktig er det å hindre at plast ikke kommer i havet. For hvert kilo plast Nofir gjenvinner, spares miljøet for to kilo  CO₂.

Nofir har klart å finne løsning for en avfallsfraksjon som har vært et stort problem både for næringen og avfallsbransjen.   Selskapet har hatt en voldsom ekspansjon. Fra 1000 tonn i 2010, har selskapet samlet inn 2800 tonn kasserte fiskeredskaper til gjenvinning i 2011. Dette tilsvarer 0,6 prosent av totale CO₂-utslipp på innlands flytrafikk i Norge.

Selskapets visjon: Et renere kystmiljø.
Selskapets forretningside: Nasjonal returordning for kassert fisker- og oppdrettsredskap.

Nofir lanserte i oktober 2011 landets første Merdekampanje i samarbeid med Containerservice Ottersøy, som et tiltak i oppdretternes kamp mot marin forsøpling.

Det finnes omlag 3000 herreløse oppdrettsmerder langs kysten. Så langt er strekningen mellom Rørvik og Lofoten dekket, og 400 tonn kasserte oppdrettsmerder er kvernet. Kampanjen fortsetter og forhåpentligvis kan dette bli en kontinuerlig kampanje fra Nofir.

For sin innsats med innsamling og gjenvinning av kassert fiskeri- og oppdrettsutstyr mottok Nofir prisen «Gullklypa» for 2011. Det er kampanjen «Hold Norge rent» som står bak prisen, som ble overrakt av miljøvernminister Erik Solheim.
– Selskapet har gjennom holdningsskapende arbeid og bevisstgjøring blitt en etablert returordning i en næring, som tidligere har utgjort et stort problem for avfallsbransjen, og kilde til store mengder marin forsøpling, sa Solheim under overrekkelsen av prisen.

Nofir har også samarbeidet i 2011 med Fiskeridirektoratet i deres årlige opprenskingstokt langs kysten. Det ble blant annet tatt i mot over 1100 meter garn, 12000 meter tauverk, 40000 meter line og 13000 wire for gjenvinning. Dette samarbeidet vil fortsette i 2012.

Målsettingen til Nofir har siden starten vært å etablere en nasjonal løsning for kasserte fiskeri- og oppdrettsredskaper. Dette har selskapet lykkes med. Men marin forsøpling er ikke bare et nasjonalt problem. Selskapets løsninger kan også brukes i andre land. Derfor har Nofir nå inne en søknad om betydelige midler fra EU gjennom programmet Eco Innovation i forbindelse med en større satsting i Europa. Søknaden vil bli avgjort i 2012.

Nofir etablerte i 2011 en egen avdeling som demonterer redskaper i Lituauen.