13_Nytt-liv-til-brukte-klaer.jpg

Miljøtorg


Innbyggerne i Salten skal bli kvitt avfallet sitt på en enkel, effektiv og miljøvenlig måte, til en rimelig pris. Det er viktig for oss å legge til rette for gode mottaksordninger på våre 11 Miljøtorg.

Høsten 2013 utvidet vi ordningen med mottak av klær til å gjelde alt av husholdningstekstiler. Vi tar nå imot klær og tekstiler som er ødelagt, bare de er reine og tørre.

I 2012 ble det gjennomført betydelige oppgraderinger og utvidelser av publikumsarealet på Miljøtorg Oppeid i Hamarøy og Miljøtorg Misvær i Bodø. I 2013 skulle samme oppgradering gjøres på Miljøtorg Furulund i Steigen. Dette arbeidet er utsatt til 2014. Da vil også bli gjort store endringer ved Miljøtorg Fauske

For husholdninger blir det aller meste av avfallet hentet hjemme hos kundene. Avfall som kundene ikke kan legge i dunken hjemme, kan leveres på våre Miljøtorg. Med unntak av restavfall, kan privatkunder levere sitt avfall gratis ved Miljøtorgene. Vi blir stadig bedre til å gi kunden mulighet til å sortere, noe som gir lavere pris for levering av avfall. 
 
Flere bedrifter leverer avfall til våre Miljøtorg. Andelen av avfallet som er levert av bedrifter, varierer på de ulike Miljøtorgene. Det meste av næringsavfall samles inn og behandles av Retura Iris, som plasserer containere og andre beholdere ute hos kunden, og tømmer disse ved behov. Slike tjenester kan også kjøpes av privatkunder, eksempelvis ved husoppussing.

Den siste store varianten av mottak av avfall er bedrifter som leverer avfall direkte på Vikan avfallsplass. Dette gjelder blant annet store mengder slam, industriavfall og jordmasser.
 
Med unntak av plast, som behandles og videresendes fra Miljøtorg Fauske, samt metall og elektronisk avfall som Miljøtorgene avsetter selv, havner alt av avfall på Vikan avfallsplass for videre behandling og avsetning. Husholdningsavfall samlet inn i distriktene mellomlagres ved flere av våre Miljøtorg, før det fraktes videre til Vikan. Det samme gjelder næringsavfall som Iris Service samler inn på oppdrag fra Retura Iris.