12_Med-avfall-pa-kroken.jpg

Transport

 
Iris Service henter inn husholdningsavfall i Bodø, Gildeskål og deler av Fauske, mens Retura Iris håndterer avfall fra næringslivet i Salten. Øvrig innhenting av husholdningsavfall i deler av Fauske, Sørfold, Saltdal, Beiarn, Meløy og Misvær/Skjerstad skjer i regi av av SB Transport. I Hamarøy og Steigen er Reno-Vest operatør.

Bilene til Iris Service og Retura Iris tilbakela en samlet distanse i 2013 på nesten 586.756 kilometer. Det er en nedgang på 24.244 kilometer fra 2012.

Iris Service hadde i 2013 11 renovasjonsbiler, og to krokløftbiler som i hovedsak betjener egne mottak. Retura Iris eier ni lastebiler.

Å samle inn avfall krever at vi kjører mye. Iris-selskapene som driver transport, har som mål å redusere utslippene fra bilene, ved stadig å forbedre innsamlingen slik at antall kjørte kilometer reduseres. I tillegg forsøker vi å ha en så ny bilpark som mulig, med modeller som forurenser mindre. Ti av Iris Service sine elleve biler er fem år eller nyere.

Iris Retura byttet ut en liftdumper fra 1998 i en ny og større bil. I desember 2012 veltet en av krokbilene. Denne bilen ble kondemnert og erstattet med ny bil i september 2013.

Iris Retura leier inn eksterne transporttjenester fra underentreprenørene til Iris Salten, og fra andre frittstående transportører. Kjøringen i egen regi utgjør 65 prosent av den totale kjøringen.

Iris retura håndterte 24 276 tonn avfall i 2013. Det er en økning på 0,38 prosent.

Iris Service kjørte inn 13 563 tonn ulike typer husholdningsavfall. Det er identisk med 2012. I tillegg kommer avfall innkjørt av andre operatører.

Figurene til høyre viser hvor mange kilometer bilene fra Iris Service og Retura Iris har kjørt de tre siste årene.

Ca 1600 vogntog fraktet avfall ut av Iris sine anlegg på Vikan og Fauske i 2013. Det ble gjort avtale om leveranse av 10.000 tonn restavfall til forbrenningsanlegg i Trondheim. Denne transporten går med vogntog fra Vikan til Jernbanestasjonen i Bodø, der avfallet går videre med tog til Trondheim. Forurensingen som følge av transport ble dermed redusert med rundt 25 prosent i fjor. Dette tilsvarer forurensing fra 275 personbiler med en årlig kjørelengde på 12.000 kilometer.

De ansatte i Iris Salten disponerer to  en el-bil som benyttes til alle typer mindre transportoppdrag i nærområdet.

 

NOKKELTALL_Transport.png