09_Trygt-drikkevann.jpg

Labora AS


Daglig leder:
 Rolf Benjaminsen 
Stiftet: 2003
Antall ansatte: 16
Eies av: Iris Salten (98%) Universitetet i Nordland (2%)  

I 2013 flatet  salgsinntektene ut med en liten økning på 200.000 kroner sammenlignet med 2012.  Årsresultatet er svakere enn forventet, men skyldes i hovedsak liten omsetningsvekst og noe nedgang innen fiskehelse.
Aktiviteten innen PCR fiskepatogener har heller ikke  slått til som forventet/budsjettert.

Labora AS var det første analyselaboratorium i Nord-Norge som kunne tilby kundene Real Time PCR-analyser. Denne analysen kartlegger om fisk og andre oppdrettsarter er bærere av sykdomspadoger.  Satsingen på Real Time PCR-analyser er gjort i nært samarbeid med Universitetet i Nordland.

Labora AS er et analyselaboratorium som utfører mikrobiologiske og kjemiske analyser av vann, næringsmidler og fôr, avløpsvann, dusjanlegg og bassenger. I tillegg leverer bedriften konsulenttjenester. Selskapet holder til på Alstad i Bodø og har en egen avdeling som driver fiskehelsetjeneste.

Labora er garantist for reint vann i Salten, og konkurrerer også om oppdrag utenfor regionen. Kundene er spredt fra Vefsn i sør til Skjervøy i nord.

Analysene benyttes til dokumentasjon av produktkvalitet, hygiene og sikkerhet. Selskapet tilbyr forslag til prøveprogram for bedrifter, tilpasset bedriftens størrelse og produksjonstype. Selskapets virksomhet omfatter også FoU og formidling av FoU-kompetanse.

Labora er medlem i Labforum, en kjede med 25 laboratorier spredt over hele landet.  Dette nettverket gjør Labora til totalleverandør av analyser og laboratorietjenester innen selskapets hovedområder. Selskapet er akkreditert gjennom Norsk Akkreditering.

Alle ansatte i laboratoriet har høyskoleutdannelse, som bioingeniører eller kjemiingeniører. Avdeling for fiskehelse består av en veterinær og to fiskehelsebiologer.

Aquakultur-næringen er underlagt et tilsyn med alle faser i produksjonen. Labora utfører en rekke undersøkelser for mange bedrifter. I tillegg gir selskapet råd, utarbeider kurs i fiskehelse, tar på seg konsulentoppdrag, utarbeider risiko- og sårbarhetsanalyser, og forslag til beredskapsplaner for kommunene. 

Sykefraværet i 2013 var på fem prosent. Det har ikke vært skader eller ulykker i 2013.

Egenkapitalen til Labora utgjør 65 prosent av totalkapitalen.

 

NOKKELTALL_Labora.png