Renovasjonsgebyret
Alle boenheter som er bebodd mer enn 90 dager per år, skal være tilknyttet husholdningsrenovasjon og betale renovasjonsgebyr for dette.
Hva dekker renovasjonsgebyret?
- henting av avfall hjemme hos husholdningene
- behandling av alt innsamlet avfall
- frakt og betaling for restavfall som leveres til energigjenvinning i forbrenningsanlegg
- transport av sortert avfall til anlegg for materialgjenvinning
- statlige avgifter og administrasjon
- drift av miljøtorg
Det er størrelsen på restavfallsdunken som bestemmer hvor mye hver boenhet skal betale i renovasjonsgebyr. Uavhengig av dunkstørrelse er det fastsatt minstepris som ingen kommer under. Dette vil være merket som "justert for minstrepris" på faktura. For eksempel: Seks boenheter deler en restavfallsdunk på 750 liter. Gebyret for en 750-liters restavfallsdunk blir da delt på seks og deretter justert opp til minstegebyret for hver enkelt boenhet.
Renovasjonsgebyret faktureres fire ganger per år.
I tillegg til gebyret vil det i 2024, 2025 og 2026 tilkomme en tilleggsbetaling på faktura som er inndekning av underskudd på selvkostfondet. Denne tilleggsbetalingen er på 162 kroner, inkludert mva., per år hvert av de tre årene.
Ønsker du å se din eFaktura i Vipps? Da må du aktivere dette inne i Vipps-appen. Dette gjør du slik: Gå inn på "Profil", trykk "eFaktura" og aktiver "Se eFaktura fra bedrifter".
Renovasjonsgebyret følger eiendommen og det er til enhver tid tinglyst eier av boligen som har ansvar for betaling av renovasjonsgebyret.
På miljøtorgene er det gratis å levere sortert avfall, dette inngår som en del av renovasjonsgebyret.
Avfallstypene man må betale for å levere er restavfall, dekk med og uten felg samt vinduer som er produsert etter 1990 (dette regnes som restavfall, ikke som farlig avfall). Du finner prisen på levering av disse avfallstypene i prislisten over. Åpningstidene til ditt lokale miljøtorg finner du her:
Åpningstider miljøtorg
Kommunale tillegg
Kommunale tillegg er midler som benyttes av den enkelte kommune til blant annet å rydde opp i gamle deponier og avfallsplasser. Størrelsen på gebyret fastsettes av den enkelte kommunen, og varierer fra kommune til kommune.
eFaktura, AvtaleGiro og EHF
Avtalegiro gjør at renovasjonsgebyret blir betalt automatisk på forfallsdato. Vi tilbyr også EHF-faktura til våre bedriftskunder.
Har du gitt ny aksept for eFaktura?
Fra 1. desember 2022 innførte norske banker en ny eFaktura-løsning. Den gamle løsningen ble avviklet 15. mai 2022.
Les mer om dette på nettsidene til eFaktura
Til nettsidene til eFaktura
Hva vil dette si for deg som mottar eFaktura fra Iris?
En liten avklaring først: det er kun den som er registert som abonnent/fakturamottaker med sitt fødsels- og personnummer som vil motta eFaktura fra Iris.
Innen 15. mai 2022 måtte alle gi en generell aksept for bruk av eFaktura i sin nettbank eller via Vipps. Dette for å fortsette å være eFaktura-bruker. Dersom aksepten ikke ble gitt, vil man ikke lenger motta eFaktura fra noen.
De aller fleste norske banker informerte sine kunder om dette, og satte en frist for å akseptere «Ja takk til alle» eller velge «Alltid eFaktura» i sin profil. Trenger du hjelp til å gjennomføre denne aksepten tar du kontakt med din bank på nett eller via bankens kundeservice.
Hvorfor gjennomfører man dette kravet om aksept?
Formålet med ny løsning er at man skal slippe å inngå eFaktura-avtale med hver enkelt aktør som sender ut faktura. Dette sikrer også at faktura går til juridisk riktig mottaker.
Fellesavtale
Der avstanden mellom to eller flere boliger ikke er for stor og ved boliger med flere boenheter, kan man dele dunker med naboer. Ved å inngå fellesavtale bytter man gjerne ut flere små dunker til færre store.
Fordeler med fellesavtale er:
- Man får samlet alt avfall på ett sted i nabolaget.
- Man kan bytte på å trille fram dunkene, eller dele på å betale for tjenesten "Betalt henting".
Selvkostprinsipp
Husholdningsavgiften beregnes ut fra selvkostprinsipp, det vil si at inntektene skal dekke kostnadene. I dette regnskapet inngår også inntektene fra levering av restavfall på miljøtorgene.
Det betyr at overskuddet fra miljøtorgene fører til tilsvarende redusert renovasjonsgebyr fordelt på alle husholdningene i Salten.
Denne praksis er både miljøvennlig og rettferdig. Den bidrar til at flere kildesorterer avfallet, og at den som leverer mest avfall betaler mest.