Glassemballasje

men er det emballasje? Om du lurer på hva som skal i dunken for glass- og metallemballasje er det bare å stille seg nettop dette spørsmålet.

Eksempler på glassemballasje:

  • glassflasker
  • syltetøyglass
  • barnematglass

Hvis du er usikker på hvor du skal kaste avfallet kan du gå inn på sortere.no og søke direkte på enkeltgjenstander.

Ødelagte gjenstander av glass / glasslignende materialer som ildfaste former, vindusglass, krystall, porselen, speil og lignedne skal ikke kastes sammen med glassemballasje. Har du små mengder kan du kaste dette i beholderen for restavfall, men har du store mengder ønsker vi at du leverer dette i egen container på et av våre miljøtorg.

Hvorfor er det slik? Jo, det er fordi ulikt glass har ulikt smeltepunkt. En ildfast form vil smeltes ned ved en langt høyere temperatur enn et syltetøyglass. Blander man disse to sammen vil man da ødelegge for at dette skal kunne bli til et nytt glassprodukt.

 

Hvordan levere

Glassemballasje legges i egen dunk og tømmes entent hver åttende eller hver tolvte uke, dette bestemmes ut i fra om du har en liten beholder eller stor beholder. I tillegg kan alle husholdningskunder levere glassemballasje gratis på alle Iris Miljøtorg. 

 

Hva blir glasset til?

Glasset blir sortert videre i ulike farger før det blir brukt i nye produkter. Resirkulert glass brukes både til byggematerialer, isolasjon og nye glassprodukter, som syltetøyglass og drikkeflasker. Glasopor, som lages av knust glass, blir brukt som fyllmasse blant annet veiutbygging.